SOULution

Felkészülés a második hullámra

Miből tudunk erőt meríteni?

2020. augusztus 12. - SOULution

117313146_303500487393137_5469933619013157694_n.png

Nagyon sok cikk, tanulság született már a koronavírus által okozott negatív érzések kapcsán, így most inkább arra szeretnénk kitérni, hogy hogyan érdemes felkészülni a lehetséges második hullámra. Milyen lehetőségeink vannak és mik a megnyugtató előjelek.

Előző bejegyzéseinkben a konfliktusokkal foglalkoztunk: milyen konfliktushelyzetek adódhatnak, milyen konfliktuskezelési típusok léteznek és hogy mit érdemes tennünk annak érdekében, hogy a viták ne gyűrűzzenek tovább. Ezek az említett konfliktusok a környezetünkben lévő emberekkel alakulnak ki különböző nehéz szituációkban vagy félreértések miatt.

Azonban a konfliktusok egy nagy része bennünk zajlik. Ilyenkor nagyon lényeges a saját feszültségeinket  felismerni és megpróbálni kezelni annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, illetve hogy ezek a negatív gondolatok ne nyomják rá a bélyegét a környezetünk hangulatára is.

Például, könnyen komoly belső feszültséget okozhat, ha belegondolunk abba hogy ősszel esetleg újra otthon kell majd maradnunk a négy fal között. Mert annyi minden történt már idén.

A 2020-as év korábban sosem látott, új élethelyzeteket hozott. A koronavírus alatti időszakban először ki kellett alakítanunk a működésünket az új keretek között, ami nagyon nem volt könnyű. Sok embernek a megélhetése is veszélybe került. El kellett gyászolnunk a szabadságunkat és elfogadni olyan korlátozásokat, amilyeneket eddig még sosem láttunk. Megtanultunk együttélni az új szabályokkal, alkalmazkodtunk és sokan meg is szerettük ezt.

Aztán ismét vissza kellett térnünk a régi megszokotthoz, a rohanáshoz és most talán gyászoljuk azt, amit a korlátozás alatt végül megszerettünk.

Ez azt jelenti, hogy olyan belső munka zajlik bennünk, ami önmagában járhat erős feszültséggel:

  • Hogyan őrizzem meg, amit tanultam az utóbbi hónapokban?
  • Hogyan vigyázzak jobban magamra, az időmre?
  • Hogyan ne kövessem el ugyanazokat a hibákat, mint régen? És még sorolhatnánk.

Hogyha viszont belső feszültség van, akkor az valahol lecsapódik. Szerencsés az, aki minden ilyet le tud vezetni sporttal, művészeti tevékenységgel, vagy bármi mással, mint egy külső személy bevonása. De sajnos ez ritka és igenis sokszor a hozzánk közel állók az elszenvedői a belső konfliktusainknak.  Ezért arra biztatunk Titeket, hogy keressetek hozzátok passzoló feszültség levezető tevékenységeket.

 1_1.jpg

És mi történik akkor, ha ősszel következik egy második hullám?

Ennek kapcsán a leggyakrabban felmerürő érzés a bizonytalanság

A bizonytalanság az egyik legnehezebben kezelhető érzés, mert nincs támpont. Nincsen kontroll érzésünk, ami nehezíti a tájékozódást. Mintha bekötött szemmel száguldanánk az autópályán. Ezen úgy tudunk felülkerekedni, ha megkeressük a lehető legtöbb biztos pontot: volt már egy hullám, ott mik voltak a jó megoldások? Mik segítettek átvészelni ezt az időszakot? Mi fölött van kontrollunk? Mit érdemes tennünk előkészületként úgy, hogy nem pánikolunk, hiszen már vannak tapasztalataink?

A jó hír az, hogy van mire támaszkodnunk.

Tanulságok a tavaszi időszakból

Igazából ősszel már nem vakrepülünk, hiszen már találkoztunk vírushelyzettel és korlátozásokkal is. Van a kezünkben muníció ahhoz, hogy sikeresen, sőt még sikeresebben kezeljük a következő hullámot, amennyiben vár ránk. Higgadtan gondoljuk végig, hogy mi ment jól, mi ment rosszul, mit éltünk meg sikerként az előző érában és ennek megfelelően cselekedjünk.

Tipp: A naplóírás egy olyan tevékenység, ami segít összegezni a tanulságokat, segít nehézségek feldolgozásában, gondolatok rendszerezésében.

Reziliencia

Az ember rendkívül hatékonyan alkalmazkodik nehéz helyzetekhez. Néha még magunkat is meglepjük vele, hogy micsoda traumákat, nehézségeket vagyunk képesek túlélni. Rezilienciának gyakorlatilag az adaptációs képességünket nevezzük. Szóval ez az újabb jó hír: sokkal ügyesebbek és alkalmazkodóbbak vagyunk, mint elsőre gondolnánk.

Tipp: Gondoljátok végig, hogy milyen erősségeitekre támaszkodtatok az előző hullámnál és mire vagytok a legbüszkébbek az előző korlátozás alatt töltött időszakban?

2_2.jpg

Pozitív gondolkodás

Azt senki sem veheti el, ami a fejünkben van. Az értékeink, az elveink, a hitrendszerünk, a fantáziáink, az álmaink, az emlékeink. Sokan - mikor nehézséggel találkoznak - felteszik a kezüket, és úgy csinálnak, mintha semmi felett sem lenne kontrolljuk. Mintha abban nem lenne felelősségük, hogy mi zajlik a fejükben, hogy mire irányítják a figyelmüket. Pedig mindig a saját döntésünk, hogy egy adott helyzetre hogyan reagálunk. És abban, hogy mit és hogyan gondolunk, abban teljes, totális szabadságot élvezünk.

Akkor, amikor nincsenek kapaszkodók és gyakorlatilag minden bizonytalan, meg kell keresnünk minden olyat, amit tudunk kontrollálni. Hogy a szűk környezetünkben mire van ráhatásunk és a saját fejünkben milyen gondolatokat pörgetünk. Az is a mi felelősségünk, hogy hogyan viselkedünk másokkal, segítünk-e, támogatjuk-e őket vagy sem. Biztosak vagyunk benne, hogy az életetekben már csináltatok ilyet: hogy kellett továbbmenni nagyon nehéz helyzet után és megcsináltátok.

Tipp: Próbáljatok olyan gondolatokat keresni, amik átsegítettek korábbi nehéz helyzeten. Vagy keressétek meg a legszebb emlékeiteket és merengjetek rajtuk. Muszáj töltőre raknunk néha az agyunkat is és nem áztatni a sok rossz gondolatban, mint egy elhasznált teafiltert.

 Képek forrása: Canva images

A bejegyzés trackback címe:

https://soulution.blog.hu/api/trackback/id/tr8416132444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2020.08.14. 09:23:05

Már az első iránt sem volt valami nagy érdeklődés, lehet, hogy nem kéne erőltetni a másodikat.

]{udarauszkasz 2020.08.14. 11:37:12

Hogy lehet felkeszulni a masodik hullamra? Jo sok konzerv, szaritott gyumolcs, asvanyviz, klotyopapir, napelem, szelgenerator, kulonbozo akksik, esetleg fegyverek, amikhez ert is az ember.
Ugyanis, ha masodszor is lezarjak a bolygot, akkor kutyavilag lesz.

kvadrillio 2020.08.14. 12:59:21

AROTHADT ANYNJUKAT NEKIK !!! Utcazenészt raboltak ki Győrben 2020. 08. 14. - 10:21 forrás: MTI Főoldal / Belföld / Kékfény

Kedden este két férfi késsel fenyegette meg a vasúti aluljáróban zenélő utcazenészt, hogy adja át a nála lévő pénzt. Az elkövetőket csütörtökön elfogták a rendőrök. Győrben, a vasútállomás aluljárójában áthaladó rendőrjárőrt állította meg szerdán este egy ott gitározó utcazenész, majd elpanaszolta, hogy két férfi késsel fenyegetőzve elrabolta a gitártokjában összegyűlt pénzét – olvasható a rendőrség honlapján. A sértett elmondta, a két rabló először csak kért tőle az összegyűlt pénzből, de mikor ő nem adott nekik, közölték vele, hogy ez az ő területük, majd egyikük egy kést vett elő, amivel megfenyegette őt és a zenész gitártokban lévő teljes keresetét összeszedve távoztak. (Forrás: police.hu)A rendőrök a személyleírás és a tanúkutatás adatainak elemzése során felismerték a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 25 éves L. Dávidot és B. Istvánt, akiket a sértett és a szemtanú egyértelműen azonosítottak. Érdekes lehet számodra: Ellenőrzik a a vasúti átjárók biztonságát megosztás Nincs többé holland Fekete Péter a Facebookon megosztás Utcazenészt raboltak ki Győrben megosztás Csütörtökön a reggeli órákban információ érkezett arra vonatkozóan, hogy Győrben, egy Kiss Ernő utcai házba látták bemenni a két elkövetőt, ahol a járőrök megtalálták és elfogták őket.L. Dávidot és B. Istvánt az egyenruhások a Győri Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók – őrizetbe vételük mellett – felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A Győri Rendőrkapitányság kezdeményezte a gyanúsítottak letartóztatását.A címlapfotó illusztrác

odamondó 2020.08.14. 13:52:09

@Mr. Hyde: ennyi. Végre túl kéne ezen lépni. Persze a politikusok nem mernek, mert akkor kiderülne hogy a nagy semmiért zártunk le.

Következő alkalom pedig ne legyen. Az embereknek meg kell tagadniuk egy teljes lezárást, mert a statisztikák alapján semmi sem indokolja azt.

Kivlov 2020.08.14. 14:16:41

El kéne végre fogadni, hogy itt ez a vírus. És együttélni vele. Ennyi. Felesleges a félelemkeltés.

kiskutyauto 2020.08.14. 18:31:58

Legalább egy nagy sporttáska tele lőszerrel, valamint egy kézi és egy sorozatlövő fegyver kell... más nem nagyon...

Serény Vélemény 2020.08.14. 19:27:52

"A koronavírus alatti időszakban először ki kellett alakítanunk a működésünket az új keretek között, ami nagyon nem volt könnyű. Sok embernek a megélhetése is veszélybe került. El kellett gyászolnunk a szabadságunkat és elfogadni olyan korlátozásokat, amilyeneket eddig még sosem láttunk. "

Ha már a nagyon hülye google fordítóval fordítod, akkor legalább egy kicsit próbálj meg valami értelmet kihozni az egyébként értelmetlen szövegből. Pl. magyarul nincs olyan, hogy "elgyászolni" Magyarul csak gyászolni lehet, vagy meggyászolni. ÉS rohadtul hülyeség az egész gondolatmenet, legalább annyira hülyeség, mint a közlekedési jelzőlámpától számon kérni a szabadságot: a lámpa piros jelzése nem téged korlátoz, hanem a te személyes biztonságodat, és mindannyiunk kollektív biztonságát védi.
Valamint az embernek magyarul nem működése van, hanem élete. Nem a működésünket kellett átalakítani, hanem az életünket kellett átszervezni a megváltozott környezet miatt. ÉS ami tényleg nagy probléma volt - a haláleseteken és a betegség durvább lefolyású verzióján kívül - és jelenleg is a legnagyobb probléma az egészben, az pont az, hogy az emberek egy része elveszítette a munkahelyét, vagy a jövedelmének egy részét, vagy egészét...

nincs1agy 2020.08.14. 20:06:44

A bolygónak jót tesz, hogy az emberiség kissé visszavesz a fogyasztásából. Persze a növekedés vezérelt gazdaságok kikészülnek ettől..

]{udarauszkasz 2020.08.14. 21:16:44

@nincs1agy: valoszinu, erre is megy ki a jatek. Ennek csak 10% a a koronavirus, a tobbi szinhaz es politika.

kárárámaispj 2020.08.14. 21:30:50

@odamondó:
Hát, te milyen rohadt okos vagy... Komolyan, nyilván van egy érettségid is, biológiakönyvet meg láttál úgy 16 évesen utoljára. Miért is nem rád hallgat a világ...

Aszongya 20 millió fertőzött van a mai napig, 760 ezer halott. A statisztikák alapján 2-4 millió ember szorult csak emiatt kórházi kezelésre lélegeztetőgépre, és további 6 millió aki csak simán marha szarul volt pár hétig.
Mindezt úgy, hogy lezárták a bolygót.
Számolgass, ha hagyják szépen, akkor ennek a százszorosa lenne.

nincs1agy 2020.08.14. 22:44:16

@]{udarauszkasz: Ki és miért akarja a növekedés vezérelt gazdaságokat a padlóra küldeni?

odamondó 2020.08.15. 00:35:01

@kárárámaispj: igen. Összedőlne a világ? Tegyük föl az általad felvázolt statisztika mindenkit tartalmaz. Tehát minden 25-30. ember meghalna a világon.

Vagyunk 7 milliárdan: meghalna 280 millió ember. Nem állna meg a világ.

kárárámaispj 2020.08.15. 01:21:12

@odamondó: Igen. És ennek a baromságnak ugye az a kiindulópontja, hogy te meg aki neked fontos, az nyilván túlélné. Igazi primitív sötét hozzáállás, gratulálok, ennél nem igazán van lejjebb.
Gyakorlatilag meg úgy nézne ki, hogy átlagban van 100 ismerősöd, abból 4-5 megpatkolna, 10-15 megkóstolná a kórházat, 30 pedig otthon fetrengene néhány hétig. Persze, a 10-15 kórházasnak nyilván nem jutna ágy meg ellátás, úgyhogy jó eséllyel még 5-6 közülük is megpatkolna.
A többinek pedig igen jó esélye lenne némi maradandó tüdőkárosodásra.

De tök jó lenne, mert nem lenne teljes lezárás, mehetnél valami rohadt fontos fesztiválra, vagy nyaralni fapadossal...

Te már annyira buta vagy, hogy nem is fáj, igaz?

odamondó 2020.08.15. 07:25:54

@kárárámaispj: add a gondolatokat a számba. Egyéb? Mit gondolok még? Kérlek folytasd.

Természetesen a családom és ismerőseim örökéletűek, ahogy írtam. Hol? A te agyadban.

kárárámaispj 2020.08.15. 09:14:58

@odamondó: Túl sok mindent nem gondolsz, ez biztos. Valószínűleg a kutyámnak mélyebb és értelmesebb gondolatai vannak, mint neked.

]{udarauszkasz 2020.08.15. 10:16:37

@kárárámaispj: Wuhant lezartak. Kepek nem nagyon jutottak ki meg a varosbol sem, nem meg a korhazakbol... Bergamobol se nagyon, kiveve a teatralis halottszallitasokat, amit a hadsereg vallalt be, mert a temetkezesiek sztrajkoltak:) en dolgoztam a karanten idejen, ki be jartam a hataron, hogy a sok beijesztett embernek legyen mit enni. Es orulok neki, hogy dolgozhattam, mert kulonben most eheznenk mint a masik millio ember az orszagban. Az intezkedesek tobb aldozattal jartak, es fognak jarni, mint a koronavirus maga. Ehezok, munkanelkuliek, hajlektalanok hada, lenullazott vilaggazdasag, valakik kitalaltak, hogy lehet ezt osszehozni, anelkul, hogy lerombolnak az infrastrukturat egy vilaghaboruval. De elobbutobb kiszivarog minden, es akkor mar tenyleg kutyavilag lesz.

kárárámaispj 2020.08.15. 11:35:05

@]{udarauszkasz: Igen, rém hálásak vagyunk neked, hogy miattad volt mit ennünk.
Azért a magyar éhezők marha jól bírják, nem? Szóval már 10 éve éheznek, meg most egy 3 hónapja különösen éheznek, aztán még mindig élnek. Sőt túlsúlyosak. És még láthatatlanok is, mert a bergamoi halottakról volt kép, magyar éhezőkről meg még egy nyomorult képet nem volt képes csinálni senki. Baszki a Loch Ness-i szörnyről több kép van, mint az éhező magyar milliókról.

Azért durva dolog ez, nem? Szóval valakik kitalálták a világméretű járványt, világgazdasági összeomlást, mindent - az egyetlen dolog amire nem számítottak az te vagy, hogy ezen így, ennyire pengén átlát. Durva, hogy kelet-nyugat-észak és dél összes politikusa benne van. Még azok is, akiket tavaly választottak meg, sőt mondjuk Szlovákiában mintha a friss kormány is benne lenne, akik még az irodájukba se találnak be annyira újak.
Mindegy, legalább te tisztán látsz, téged aztán nem lehet átbaszni.

]{udarauszkasz 2020.08.15. 21:57:43

@kárárámaispj: menj ki az utcara, nezz korul. Az egyeduli, aki koronavirusos volt, a kollegam fia, akit nem is ismerek. Ez a kollegam szivbeteg, el, mutottek tavasszal. Tobb koronast nem ismertem, a jarvany tetopontjan sem. Szoval ennyit arrol, hogy mindenki ismer majd legalabb 1 halottat.
Elj, ne rettegj!
Szeress, ne haboruzz!
Stb...

kárárámaispj 2020.08.15. 22:36:20

@]{udarauszkasz: Jól van, akkor ezek szerint a szövegértelmezéssel problémáid vannak. Annak ellenére, hogy azért simán átlátod az háttérhatalom meg a gyíkemberek ténykedéseit.
A feltételezés az volt a tanult barátod által, hogy ha hagyják a vírust a francba garázdálkodni, és a Föld összes lakója megkapja, akkor a statisztikák alapján meghalna 280 millió ember (minden 25. ember) és akkor sem történne semmi, a Nap felkelne reggel. Minden 25. ember.
Tetszik érteni?
Erre nem válasz az, hogy a lezárásoknak + fegyelmezettségnek+ általános beszarásnak eredményeképpen Magyarországon volt eddig a percig 4800 fertőzött, tehát minden kétezredik ember fertőződött meg. Ne nagyon verd magad arra, hogy egyet sem ismersz, egy a kétezerhez az esélye.

Mondok még valamit. Ez a "rettegés" duma nagyon szánalmas.
A bátor ember józanul felméri a fenyegetést, Ezután bízva a saját képességeiben, tudásában szembeszáll vele.
Ezzel a vírussal kapcsolatban nem tudod se a fenyegetés mértékét, sem pedig a saját immunrendszered képességeit. Magyarul úgy mész bele a küzdelembe, hogy se a szabályokat, se az ellenfelet nem ismered. EZ nem bátorság, ez hülyeség. És aki ebbe nem akar belemenni, az nem retteg, hanem felfogja, hogy egy egyenlőtlen küzdelembe csak az igazán hülyék mennek bele.
Innentől kezdve dugd fel a valagadba az ilyen "Élj, ne rettegj" típusú baromságaidat.
süti beállítások módosítása