SOULution

7+1 gyakorlatias tipp, hogy megéljük, ne pedig túléljük az ünnepeket

2020. december 12. - Réti Nóra

happy_gold_dots_blog_cover.png

Ennek a nagyon furcsa 2020-as évnek is elérkezett az utolsó hónapja, itt a december, jönnek az ünnepek. Mivel ez az év nagyon sok váratlan helyzetet teremtett a COVID miatt, volt első hullám, aztán egy furcsa nyár, most pedig nyakig benne vagyunk a második hullámban (aminek nem tudjuk, hogy mikor lesz vége), érthető, hogy sokkal fáradtabban, érzelmileg kimerültebben indulunk neki a következő heteknek. Legyünk megértőek és megengedőek saját magunkkal szemben és gondoljuk át így december elején, hogy mit tehetünk a saját és családunk jólléte érdekében azért, hogy élvezhessük az ünnepi időszakot, a közösen töltött időt és minimalizáljuk a konfliktus kialakulásának esélyét.

  1. Találd meg a miértedet:

Miért szereted az ünnepeket? Mi motivál téged ebben az időszakban? Fontos, hogy ezt tudatosítsd magadban és akkor tudod, hogy miért csinálod, mi hajt belülről, innentől nem csak feladat teljesítésként éled meg a következő heteket.

  1. Tervezz előre, írj listákat és használd a naptáradat:

Mikor, mit fogsz csinálni, (pl. fodrász, kozmetikus, nagytakarítás, fenyőfa vásárlás) kinek mit szeretnél adni, mikor mit főzöl, mikor hova mentek (amennyiben erre lesz lehetőség)?

A tervezés azért fontos, hogy átlásd a teendőidet, a fizetni valókat, lásd, mikorra tervezted túl magad. Vond be a családtagjaidat is a tervezésbe. Segítsenek az ötletelésben, a nagytakarításban, a sütés-főzésben, vegytek közös ajándékokat! Innentől ők is sokkal elkötelezettebbek lesznek, mert aktív részeseivé válnak a készülődésnek.

  1. Vásárolj online:

Most nagyon nem biztonságos tömegben bevásárló központokat járni és emellett rengeteg idő is elmegy vele. Rendelj az interneten, szállíttasd házhoz vagy csomagpontra/automatába. Olcsóbb is így vásárolni, hiszen össze tudod hasonlítani több üzlet kínálatát.

  1. A gesztus, a törődés, az odafigyelés legyen fontos, ne a pénzköltés:

Ez anyagilag is egy bizonytalan és nehéz év volt, sok család nagyon megsínylette a járványt. Nem kell túlvállalni anyagilag magunkat, nem kell, hogy csak azért verjük magunkat kiadásokba, hogy nagyobb, szebb, újabb, vagy drágább legyen valami, amire igazából nincs is annyira szükségünk. Emellett fektess hangsúlyt a fenntarthatóságra is, ne termeljünk még több szemetet.

 copy_of_xmas_1.png

  1. Törd meg a hagyományokat, rendelj étteremből, péktől, cukrásztól:

 Ezzel a vendéglátásban dolgozókat is segíted, hogy jövedelemhez jussanak és álláshelyek maradjanak meg és magaddal is jót teszel. Elhiszem, hogy „Olyan” töltött káposztát csak a Nagyi receptje alapján lehet csinálni, de biztosan megéri-e, hogy emiatt piacra szaladgálj, sorban állj, cipekedj, és utána még egy fél napot ezzel tölts az életedből? Sőt, a tökéletes bejgli recept hajszolása helyett is rendeld meg a sarki péknél nyugodt szívvel.  A felszabadult időt pedig fordítsd mondjuk társasozásra.

  1. Legyél szabad levegőn, mozogj rendszeresen:

A túl sok étel, a sok összezártság, túlpörgött kisgyerekek és nagymamák ellen is bevált recept a friss levegőn való tartózkodás. A járvány miatt most amúgy is biztonságosabb a külön élő családtagjainkkal és a barátainkkal szabadtéren találkozni. Menjetek közösen sétálni, kirándulni. Ezt is tervezzétek meg előre, hogy kivel, mikor és mit fogtok csinálni. Vihettek termoszban teát vagy forralt bort és csillagszórózni is jól lehet, amikor már sötétedik.  A kutyát se felejtsétek otthon!

  1. Én idő:

Az egész „mutatvány” kulcsa! A sok tennivaló és közös programok mellett hagyj időt magadnak pihenni, feltöltődni, mert erről is szólnia kell ennek az időszaknak. Ha szükséged van rá, legyél egyedül. Olvass könyvet, hallgass zenét, menj futni, jógázz, stb. csinálj bármit, ami feltölt. Engedd el az elvárásokat, ne másnak akarj megfelelni.

+ A kevesebb néha több: vállalj kevesebbet, de azt tudd jó érzéssel, szívből csinálni.

 Amennyiben olyan, évek óta visszatérő családi konfliktusok árnyékolják be az ünnepeket, amiket nem tudtok megoldani, kérjetek segítséget ITT.

copy_of_blue_festive_vector_border_christmas_retail_large_rectangle_banner.png

 

Fotók: Canva

A bejegyzés trackback címe:

https://soulution.blog.hu/api/trackback/id/tr9716329888
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása