SOULution

6 tipp a sikeres változáshoz

2021. január 22. - Réti Nóra

blogcikkhez_kep_jan.png

A dolgok a világban állandó változásban vannak, és bennünk is folyamatos változások zajlanak.

Ezek a változások nem lineáris folyamatok, hanem szakaszosan, időnként jelentkeznek. Néha úgy tűnik, mintha semmi nem változna, szinte állóvíznek érezzük az életet, máskor meg olyan, mintha egyszerre minden változásba lendülne körülöttünk és csak kapkodjuk a fejünket.

Sokan a változásokat a naptárhoz kötik és újévi fogadalmakat tesznek, amelyek aztán szépen néhány héten belül el is vesznek a hétköznapokban, újabb szorongást, kudarc érzést, lelkifurdalást okozva.

Fontos, hogy a változásainkat hagyjuk megérni, ne külső nyomásra, kényszer hatására tegyük, mert valódi belső meggyőződés és elhivatottság nélkül nem lesz tartós az eredmény.

art-change-frisco.jpg

A változásainkat két irányból érkező hatások indítják be:

  1. A változás elindulhat külső hatásra, ez sokkal kellemetlenebb, kényelmetlenebb, kiszámíthatatlanabb és nehezebben tartható fenn hosszú távon és sok konfliktust okozhat.
  2. Vagy elindulhat belső hatásra is, amikor elhatározzuk magunkat, hogy meglépünk egy régóta érlelt, esetleg halogatott, számunkra fontos lépést.

A gyakorlatban általában e két irányból érkező együttes hatás az, ami elindít minket a változás útján.

(pl. Régóta nem érzem jól magam a bőrömben, tudom, hogy életmódot kellene váltanom, de inkább halogatok, homokba dugom a fejem. Majd az éves orvosi kivizsgálás eredményképp kapok egy olyan tükröt, hogy vagy azonnal nekiállok tenni az egészségemért, vagy hamarosan elkezdhetek gyógyszereket szedni a vérnyomásomra és a koleszterinemre.)

Ha visszagondolsz az életedre, emlékszel-e olyan eseményekre, amire utólag úgy gondolsz vissza: „de jó lett volna már hamarabb változtatni…”?

Hogyan érdemes a változtatást kezelni:

  1. Fontos, hogy gondold végig, mit szeretnél elérni, mi a célod. Könnyebb úgy útvonalat tervezni, ha tudod, hogy hová szeretnél eljutni.
  2. Lényeges, hogy reális célokat tűzz ki magadnak. – Az elérhetetlen, irreális célok már a kezdet kezdetén kudarcra vannak ítélve. Olyan célt válassz, ami reális és van ráhatásod, tudsz tenni érte.
  3. Dolgozz a célodért! – tegyél érte minden áldott nap. ha csak egy keveset tudsz, akkor annyit, de csináld!
  4. Ha hibázol, bocsáss meg magadnak és folytasd a munkát. – Ha vesztesz egy csatát, az még nem a háború elvesztése!
  5. Sokkal könnyebb a nagy utat kisebb szakaszokra bontani fejben. Tűzz ki mérföldköveket, részcélokat és ünnepeld meg magad, amikor elérsz egy ilyet!
  6. Ha folyamatosan szorongsz, inkább lemondással, fájdalommal és rossz érzéssel jár a kitűzött célhoz vezető út, akkor érdemes felülvizsgálnod a kitűzött célodat és akár VÁLTOZTATNI rajta.

Általában az emberek alaptermészetüknél fogva jobban szeretik a biztos, járt utat a járatlannál. De ne féljünk új utakat keresni, még akkor sem, ha eleinte ijesztőnek tűnhet, mert ez lehetőség arra, hogy valami jobbat hozzunk ki az életünkből. Milyen unalmas életünk lenne, ha mindig mindent ugyanúgy csinálnánk.

change2.jpg

A krízisekből is változás útján tudunk kijönni. Legyen ez munkahelyi, magánéleti vagy egészségi probléma.

Kereshetünk persze kifogásokat és háríthatjuk a felelősséget valami külső okra, körülményre. De az egyetlen célra vezető megoldás az, hogy felnőtt módon felvállaljuk a döntéseinket, mert senki nem fogja megoldani a problémáinkat helyettünk. Senki nem fog máshogy érezni helyettünk. Nekünk kell szembenézni a belső valóságunkkal, és tenni azért, hogy jobban érezzük magunkat. Hosszú távon csak azzal tudunk szembenézni, amit magunk megtettünk, vagy nem tettünk meg.

Ne féljünk változtatni. A változás az az út, ami az ismeretlent ismerőssé teszi. Amennyiben úgy érzed, hogy szükséged van támogatásra ahhoz, hogy elindulj és sikeresen végig haladj ezen az úton, fordulj hozzánk és segítünk!

change.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://soulution.blog.hu/api/trackback/id/tr3316399370
süti beállítások módosítása